Mitä eroa on brändillä ja asiakaskokemuksella?

Voimme toki todeta heti alkuun, että brändi ja asiakaskokemus ovat synonyymeja ja lopettaa asian pohtimisen tähän.

Miksi niitä kuitenkin kutsutaan eri sanalla, niiden parissa työskentelevät pääosin eri henkilöt ja työskentelyssä käytetään eri menetelmiä ja työkaluja?

Perimätiedon mukaan brändääminen on alkanut tuhansia vuosia sitten, kun eläinten omistajat “brändäsivät” merkitsemällä omat eläimensä, jotta ne olisi helpompi erottaa muista ja käsityöläiset alkoivat kaivertamaan puumerkkinsä valmistamansa työkalun kahvaan. Tarina jatkuu muinaisten markkinapaikoilta löytyneiden brändäykseen viittaavien maalausten ja Gutenbergin painokoneen kautta teollisen tuotannon yleistymiseen, ensimmäisiin mainostoimistoihin ja siitä nykypäivään.

Asiakaskokemus on toki vähintään yhtä vanha asia. Maailmanhistorian ensimmäisessä, todennäköisesti luolan nurkkaan pystytetyssä palvelussa on ollut jonkinlainen asiakaskokemus, vaikkapa sitten täysin sattumalta syntynyt. Asiakaskokemuksesta ei kuitenkaan kerrota mitään vuosituhansia ylittävää saagaa. Brändiosaajat ovat selvästikin osanneet brändätä “brändin” taidokkaammin kuin asiakaskokemuksen puolesta puhujat.

Koska brändi ja asiakaskokemus eivät ole missään vaiheessa sulautuneet, voidaan olettaa, että niissä kuitenkin on jotain eroa. Vaikuttaa jopa siltä, että digitalisaation myötä asiakaskokemuksen kehittämisestä on tullut trendikkäämpää kuin brändinrakennuksesta. Tämä voi toki johtua vain kirjoittajan omasta kuplasta.

Lähdetään tutkimaan ja katsotaan, jos joitain eroja löytyisi.

Seuraava: Brändiä ei voi uudistaa ja asiakaskokemusta ei voi johtaa  »

BRÄNDI ON YHTEISÖLLINEN, ASIAKASKOKEMUS YKSILÖLLINEN
BRÄNDI ON MYÖS EI-ASIAKKAILLE, ASIAKASKOKEMUS VAIN ASIAKKAILLE
BRÄNDILLÄ VOI OLLA MONTA ASIAKASKOKEMUSTA, ASIAKASKOKEMUKSELLA MONTA BRÄNDIÄ
BRÄNDI VOI OLLA YRITYKSEN ARVOKKAIN OSA, ASIAKASKOKEMUS EI
BRÄNDIN VOI MYYDÄ, ASIAKASKOKEMUSTA EI
BRÄNDI SYNTYY TIEDOSTAMATTA, ASIAKASKOKEMUS TIEDOSTAEN
BRÄNDIN VOI SUOJATA, ASIAKASKOKEMUSTA EI
BRÄNDI ON MENNEISYYDESTÄ, ASIAKASKOKEMUS TÄSTÄ HETKESTÄ
BRÄNDEISTÄ PUUTTUU ASIAKASKOKEMUSTA JA ASIAKASKOKEMUKSISTA PUUTTUU BRÄNDIÄ
BRÄNDIÄ VOI LAAJENTAA, ASIAKASKOKEMUKSESTA VOI MONISTAA OSIA