Keskustelimme alkuviikosta yhtiökumppaneiden kanssa bisneksistä ja digitalisoinnin nykytilasta. Oma johtopäätökseni keskusteluista, markkinan ja toimijoiden arvioinnista oli, että digitalisointi on käytännössä ratkaistu.

Perustelut hypoteesille ovat seuraavat:

  • Digi- ja IT-toimijoiden markkina on kypsymässä kovaa vauhtia ja toimijat vähenevät yritysostojen ja fuusioiden kautta
  • Pienet ja erikoistuneet firmat ovat vähitellen yhdistyneet isompien kanssa. Ennen oli erikseen analytiikka- some-, applikaatio yms. firmoja, mutta nyt ne ovat osa perushommia, jota kaikki tarjoavat.
  • Alan isoilla toimijoilla on käytännössä sama tarjooma, mutta vähän eri nimillä ja painotuksilla (business design, palvelumuotoilu, ohjelmistokehitys, pilvipalvelut, data, ylläpito). Todellisuudessa kyvykkyydet ovat vielä vähän eri tasoilla, mutta ainakin markkinointiteksteihin osataan kirjoittaa samat asiat.
  • Pääsääntöisesti tiedetään mitkä bisneksessä käytettävät teknologiset palikat ovat (ERP, CRM, PIM, verkkokauppa, maksaminen, tunnistautuminen, asiakasrajapinnan palvelut, markkinoinnin automaatio yms.). Eli tiedetään mistä digitalisointi teknisesti koostuu.
  • Päätelaitteet ovat vakiintuneet, eikä uusia näytä olevan tulossa. VR/AR olisi mahdollinen uutuus, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että siitä ei tule massan käyttämää päätelaitetta vaan pikemmin erikoistapaus esim. teollisuudessa.
  • Kaikki toimialat ovat vetäneet vähintään yhden kierroksen digitalisointia, osa kaksi tai kolme.
  • Periaatteessa kaikilla firmoilla on kyvykkyys tuottaa riittävän hyviä palveluita / softaa. Täyttä kuraa ei enää juurikaan näy.
  • Toimialoilla on paljon in-house osaamista ja se näyttää kasvavan sekä parantuvan jatkuvasti. Fiksua, jotta osaaminen pysyy siellä missä sen kuuluukin olla.
  • Isot, yhden aiheen pöhinät ovat vähentynyt. Ennen kuljettiin pöhinästä toiseen (mm. wap, web2.0, some, älypuhelin, analytiikka, palvelumuotoilu, sovellukset). Yksi pöhinä saattoi kestää useamman vuoden, jolloin se saavutti edelläkävijöiden lisäksi myös vähän hitaammin lämpenevän porukan. Uusimmat pöhinät (mm. metaverse, tekoäly) ovat jääneet lyhytaikaisiksi, eivätkä siten saavuttaneet riittävää massaa.

Noin 25 vuotta siihen näköjään meni. Toki olen itsekin käyttänyt tietokonetta ensimmäisiä ketoja jo noin 35 vuotta sitten, mutta lasken ensimmäiset 10 vuotta ATK-ajaksi, kun internet oli alkutekijöissään.

Mitäs sit seuraavaksi?