Myönnän, en ymmärrä avoimen data periaatetta ihan kokonaan. Siis ymmärrän kyllä, että tavoitteena on että julkisen sektorin dataa avataan ja tuodaan teknisesti saataville.

Ymmärrän myös, kun avoimen datan puolestapuhujat kertovat mitä hyötyä siitä on. Kansalaiset pysyvät paremmin perillä julkisen sektorin toiminnasta, yritykset voivat kehittää uutta liiketoimintaa dataa hyödyntäen ja avoimuus on yleisesti hyvä asia.

Ymmärrän myös, että jokainen Suomeen veroja maksava henkilö ja yritys on omalta osaltaan osallistunut datan tuottamisen kustannuksiin, joten on reilua että verorahoilla jalostettu informaatio palaa näin meidän kaikkien käyttöön.

Mutta sitä en ymmärrä, että miksi julkinen sektori antaa datansa ilmaiseksi kaikkien käyttöön, kun toisaalla kansainväliset suuryritykset kauhovat kaksin käsin varastoihinsa kaiken datan mitä ne suinkin pystyvät keräämään.

Miksi ne kauhovat dataa? No, koska katsovat sen olevan nyt ja tulevaisuudessa helvetin arvokasta.

Sanoisin, että melkoinen ristiriita. Toinen jakaa dataa ilmaiseksi ja toinen kerää dataa kuin viimeistä päivää. Minun kiinnostukseni herää heti, kun kaksi tahoa toimii jossain asiassa täysin päinvastaisella tavalla.

Datan saattaminen veronmaksajien käyttöön on varmasti perusteltu asia. Sama periaate pätee fyysiseen maailmaan. Kaikki maksavat kykynsä mukaan, jotta meillä on käytössä teitä, viemäreitä, kouluja ja poliiseja, joista kaikki yhdessä hyödymme. Ainoastaan yksi pieni käytännön ero: fyysisen maailman asiat ovat paikallisia, kun taas dataa ei paikka rajoita.

Parempi näkyvyys julkisen sektorin toimintaan on myös varmasti kannatettavaa. Kansalaiset ja yritykset voivat olla varmoja siitä, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja viranomaiset hoitavat hommansa sovittujen käytäntöjen ja aikataulujen puitteissa.

Yksittäisissä tapauksissa uskon myös siihen, että datan avaaminen synnyttää merkittävää uutta liiketoimintaa tai yleishyödyllisiä palveluita, kuten tavoitteena on. Kuulostaa varsin reilulta, että kuka tahansa voisi napata avointa dataa ja luoda uutta.

Teoriassa data on samaa kaikille. Yksi itsenäinen kehittäjä voi innovoida siinä missä suuryrityskin. Valitettavasti käytännössä vain näin ei ole. Isojen datamäärien hyödyntäminen vaatii valtavia investointeja ja resursseja siinä missä mikä tahansa muukin suuren luokan toiminta.

Google, Facebook, Amazon, IBM, kansainväliset finanssialan yritykset ja vastaavat tahot ovat ainakin tällä hetkellä databisneksen johtavia toimijoita, joilla on käytössään riittävät resurssit todella ison datan hyödyntämiseen. Mitä enemmän dataa on tarjolla, sitä enemmän ne pystyvät hyötymään siitä ja kehittämään uutta liiketoimintaa asemansa paaluttamiseksi.

Julkisen datan avaaminen ei siis ainoastaan hyödynnä suomalaisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä, vaan se myös antaa suuryrityksille mahdollisuuden kauhoa lisää dataa omaan käyttöönsä. Näillä suuryrityksillä ei ole mitään velvollisuutta avata omaa dataansa tai antaa julkisen datan hyödyntämisestä saavutettuja hyötyjä takaisin. Potentiaalisesti lopputulos on, että annamme datan ilmaiseksi hyötymättä siitä itse mitenkään.

Ei ole vaikea nähdä miksi databisneksessä olevien yritysten kannattaa lobata avoimen datan puolesta. Heillä on käytössään resurssit, teknologiat ja patentit, joilla datan jalostusarvoa nostetaan. Mitä enemmän dataa on tarjolla, sitä enemmän he hyötyvät.

Jos ajatukset ovat täysin pielessä, niin kertokaa ihmeessä missä kohtaa menee vikaan. Jos taas siinä on jotain perää, niin olisiko korkea aika pohtia miten data saadaan veronmaksajien käyttöön niin, että emme luovuta arvokasta tulevaisuuden resurssia koko maailmalle ilman riittävää korvausta?