Yksi viime viikon mielenkiintoisimmista avauksista median pelikentällä tuli yllättäen kirjaston suunnasta. Tai ehkä ei pitäisi edes yllättyä, koska kirjasto on viime aikoina pistänyt kehiin muitakin mielenkiintoisia avauksia, esimerkiksi mahdollisuuden kokeilla 3d-tulostamista.

Hyvä, että kokeiluja tehdään, koska kirjaston vanha tehtävä on väistämättä tullut tiensä päähän. Siltikin, lähes 200 lehden tarjoaminen ilmaiseksi on melkoisen kova veto, kun tiedetään missä jamassa mediabisnes tällä hetkellä on.

Juttelin muutaman erittäin hyvin mediabisnestä tuntevan tutun kanssa aiheesta ja kaikkien reaktio oli hämmentyneen epäuskoinen. Miten tämä on mahdollista?

National Geographic, The Economist, Harvard Business Review, Rolling Stone ja monta muuta maailmanluokan julkaisua ilmaiseksi, kunhan kirjastokortti on voimassa.

Tässä on paljon samaa kuin taannoisessa YLE / HBO -keskustelussa. Julkisen sektorin rajat ovat koetuksella samaan aikaan kun yksityisellä sektorilla taistellaan elämästä ja kuolemasta.

Kirjaston avaus menee rohkean kokeilun piikkiin, mutta mielenkiintoisempi kysymys on julkisen sektorin roolin mukautuminen. Tiet, koulut, sairaalat ja kirjastot ovat olleet julkisen sektorin peruskauraa atomien maailmassa, mutta entäs kun arvo onkin biteissä atomien sijaan?