Ensimmäinen reaktioni tähän kysymykseen oli: ei noin voi kysyä. Mutta Wiredin perustaja, kirjailija ja yleisviisastelija Kevin Kelly voi. Hiljattain julkaistussa “What technology wants?” kirjassa Kelly perustelee hyvin miksi kysymys on järkevä ja myös vastaa siihen.

Kellyn näkemys on, että teknologiaa voidaan tarkastella seitsemäntenä eliökuntana, bakteerien, eläinten, kasvien ja muiden rinnalla. Teknologialla ei varsinaisesti ole omaa tahtoa, mutta sillä on kehityssuunta, joka toteutuu ennemmin tai myöhemmin. Väitteelleen Kelly tarjoilee erilaisia perusteluja, esimerkiksi sen, että lähes kaikille keksinnöille voidaan todentaa yhden keksijän sijaan useampi henkilö, jotka ovat lähes samanaikaisesti päätyneet saman tyyppiseen ratkaisuun. Uudet teknologiat nojaavat aina vanhoihin teknologioihin ja jossain vaiheessa on väistämätöntä, että joku ihminen osaa yhdistellä oikeat palaset toisiinsa.

Kellyn määritelmä teknologialle on hyvin laaja ja hän niputtaa saman termin (tai itse asiassa oman “technium” -terminsä) alle sekä fyysiset teknologiat, että puhtaasti ideoihin perustuvat teknologiat kuten kielen ja lait. Näin määriteltynä teknologiasta tulee ajatustemme jatke, jonka voidaan ajatella kehittyvän evoluution lailla.

Kirjailija vetoaa argumenteissaan myös siihen seikkaan, että ihmiset luontaisesti ovat valmiina ottamaan käyttöön uusia mahdollisuuksia luovia teknologioita lähes rajattomasti. Oli sitten kyse luolamiehestä tai modernista naisesta, kukaan ei ole vielä kokonaan kieltäytynyt uudesta paremmasta keihäästä tai kiiltävästä vempaimesta. Yksittäiset kansat tai ryhmät saattavat kyllä rajoittaa tai viivästyttää teknologioiden käyttöä, mutta lopulta teknologia etenee kehityskaaren mukaisesti.

Suosittelen lämpimästi uusia ajatuksia kaipaaville.