Palvelumuotoilun pihvi herätti Facebookin puolella mukavasti keskustelua ja sain muitakin reittejä muutaman positiivisen kommentin, joten jatketaan sarjaa.

Kirjoituksessa esiintyneeseen termiin “palvelukokemus” liittyen Marjut heitti hyvän kysymyksen: “Miten käyttäjäkokemus asettuu tässä universumissa?”

Tässä näkemystä termiviidakosta:

Käyttäjäkokemus kattaa kaikki käyttämiseen liittyvät kokemukset. Yhtälailla siihen kuuluvat niin digitaalisen maailman kokemukset kuin fyysisenkin. Siis mobiilipalvelun käyttöliittymästä ovenkahvaan. Tässä lokerossa vaikuttavat palvelumuotoilijoiden lisäksi siis myös esimerkiksi teolliset muotoilijat.

Palvelukokemus on taas tiettyyn palveluun liittyvä kokemus. Ulkopuolelle jäävät silloin esineet, jotka eivät ole osa tietty palvelua, kuten vaikkapa juuri mainittu ovenkahva kotona. Esineet palvelun osana kuuluvat tähän lokeroon, onhan esimerkiksi elokuvateatterin penkeillä merkittävä vaikutus kokemukseen.

Asiakaskokemus taas rajana palvelukokemusta tiukempi. Silloin puhutaan tilanteista, joissa on olemassa selkeä asiakassuhde. Hahmotan itse asian niin, että verkkopalvelujen käyttö on usein asiakaskokemuksen ulkopuolella. Minua palvellaan, mutta en ole välttämättä asiakassuhteessa kyseisen yrityksen kanssa, eivätkä he tiedä kuka minä olen. Joku asiaan paremmin perehtynyt voi varmaan tarkentaa millä määritelmällä asiakassuhde syntyy.

Rajasin ryhmät tahallaan katkoviivalla, koska asiathan eivät ole koskaan absoluuttisia. Tuntuuko ryhmittely järkevältä, vai oletko eri mieltä?

P.S. Käyttäjä-termin oikeellisuus ja järkevyys on toinen keskustelu. Siihen palataan myöhemmin.