Viimeiset kolme työvuotta ovat sujuneet melko tiukasti mediatoimialan parissa. Vaikka työpaikka on uusi, ei median tulevaisuus näytä poistuvan työpöydältä mihinkään.

Jatkuva tiedon kerääminen kuuluu tietysti homman nimeen, mutta harvemmin törmää johonkin erityisesti ajatuksia herättävään lausahdukseen, joka jää pyörimään aivojen syövereihin pidemmäksikin ajaksi. Yleensä hyvä merkki on se, että idea herättää välittömän reaktion, usein epäuskon ja kielteisin välimaastosta.

Wall Street Journalin artikkelissa oli kuitenkin yksi lause, joka pisti miettimään. Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt totetaa: “I actually think most people don’t want Google to answer their questions,” he elaborates. “They want Google to tell them what they should be doing next.”

Anteeksi mitä? Että Google kertoisi minulle mitä tehdä, sen sijaan että minä olen aloitteen tekevä osapuoli?

Ajatus tuntuu alkuun kovin nurinkuriselta, mutta on tietysti ihan järkevä kun sitä pohtii hetken. Googlen merkitys netissä hämärtää helposti ajatuksia ja oletamme, että sillä ei pitäisi olla mitään syytä haluta muuttua yhtään mihinkään.

Schmidt on kyllä oikeassa siinä, että ihmiset haluavat, että joku kertoo meille mitä pitäisi tehdä, mistä tykätä ja ketä kuunnella. Tämä rooli istuu edelleen hyvin tiukasti perinteisten mediatalojen tontilla, vaikka muutama särön yksityishenkilöt ovat netin avulla onnistuneet rintamaan iskemäänkin.

Googlehan ei tosiaan luo itsenäisesti yhtään niistä ilmiöistä, joista kahvipöydissä keskustellaan. Ne kaikki tulevat muualta. Google vain sattuu olemaan välikätenä kun ihmisten kiinnostus on herätetty ja he janoavat lisää.

Hakukonejätti haluaa siis siirtää positionsa tiedon hankinnan välineestä tarpeiden herättäjäksi. Suoraan isojen medioiden tontille. Hesarin sijaan aamun Google. Autolla töihin ja aamutiimin sijaan radiosta Google. Lounastauolla lööpit Googlesta ja illalla vielä töllö auki ja kanava osoitteeseen google.fi.

Ilmiöiden luomiseen tarvitaan sisältöä, joka puhuttelee massoja. Tarkoittaako tämä sitä, että Google on hankkimassa massiivisten palvelinkeskusten rinnalle massiivisia sisältökeskuksia? Toimittajia, käsikirjoittajia, tuottajia? Vai ajattelivatko he ostaa sisältöä suoraan tuotantoyhtiöiltä omissa kanavissa jaeltaviksi?

Mitä tapahtuu jos Google lähtee tosissaan pyrkimään Maikkarin ja muiden medioiden tontille?

Yritykset: Google , MTV Media