Suurena kirjojen ja lukemisen ystävänä olen jo pitkään seurannut digitaalisuuden nousua tälläkin toimialalla ja odottanut koska kirjahyllyn voi siirtää autuaammille metsästysmaille. Vaikka Amazonin Kindle ja muut laitteet ovat olleet houkuttelevia, eivät ne kuitenkaan ole vielä saaneet minua nostamaan lompakkoa pöydälle.

Taannoisesta mobiilikirjoja käsittelevästä Hesarin artikkelista innostuneena päätin tutkailla asiaa taas kerran. Kodin pienessä kirjastossa on tunnearvoa ja monet kirjat muistuttavat jostain tietystä hetkestä tai fiiliksestä, mutta pääosin se kuitenkin vain vie tilaa ja kerää pölyä.

Neljä viimeistä kirjaa onkin tullut luettua puhelimen näytöltä Amazonin ilmaisen Kindle for iPhone softalla. Mielestäni Amazonin ilmaiset (Pc, Mac, iPhone, BlackBerry, iPad) ovat firmalta loistava veto markkinaan, jossa kuluttajien käänyttäminen on vasta alkanut. Taistelu käydään kuitenkin tällä hetkellä penetraatiosta ja parempaa myyntivalttia kuin “ilmainen” on vaikea keksiä. Softa toimii erittäin näppärästi ja kirjojen ostaminen on tehty helpoksi. Ehkäpä jopa liian helpoksi. Kynnystä madalletaan edelleen kirjoista tarjolla olevien ilmaisten näytteiden muodossa. On muuten kohtalaisen vaikeaa olla ostamatta kirjaa, kun siinä on päässyt etenemään parin kappaleen verran.

Lukukokemus on varmasti monen mielestä se suurin kynnyskysymys. Itsekin epäilin voiko pieneltä ruudulta luettu teksti tarjota samaa elämystä ja uppoutumista kuin tuttu ja turvallinen kirja. Vastaus tähän on kyllä. Neljäsosa ensimmäisestä kirjasta meni ihmetellessä, mutta sen jälkeen eroa ei varsinaisesti huomannut. Taitaa olla niin, että se mitä väitämme kirjan tunnelmaksi, on vain opittu asia, jonka voi korvata erilaisella tunnelmalla.

Kirjahylly seisoo vielä tuossa olohuoneen seinällä ainoastaan sen takia, että Amazonin (tai kenenkään muun) valikoima ei vielä ole sillä tasolla, että se tyydyttäisi kaikki lukutarpeet. Uusimmat ja suosituimmat kirjat kyllä löytyvät, mutta paras hyöty digitaalisuudesta irtoaa siinä vaiheessa kun vanhat harvinaisemmatkin teokset on kaikkien saatavilla. Se on tietysti vain ajan kysymys. Vaarana nykyisen valikoiman suppeudessa on tietysti se, että helppouden vuoksi tulee hankittua vain suosituinta ja uusinta ja monta vanhempaa helmeä jää lukematta.

Digitaalinen muoto tarjoaa tietysti aivan uusia mahdollisuuksia koko formaatille ja varmasti muutaman vuoden sisällä tullaan näkemään mitä erilaisempia kokeiluja pitkän tekstin ja verkon tarjoamien mahdollisuuksien yhdistelmistä. Niitä taidepläjäyksiä odotellessa, toivon kaikille antoisia lukukokemuksia taiteltujen metsien tai bittien parissa.

P.S. Kirjahyllyn digitaalinen versio löytyy Goodreads-palvelusta. Jos haluat lainata tai hakea omaksesi jonkun kirjoista niin laitathan sähköpostia allekirjoittaneelle. Operaatio “Kirjahyllyn kuolema” on käynnistynyt.

Tämä kirjoitus on alun perin ilmestynyt Gyllene Skorin blogissa