Normaali päivä toimistolla. Kuppi kahvia aamupalaksi ja sitten työn ääreen konetta näpyttelemään. Pari workshopia ja sitten taas koneella. Siinä digitoimistolaisen päivä. Liikunko siis yhtään? Vertasimme päiväämme päiväkoti-ikäiseen 5-vuotiaaseen tyttöön Omronin askelmittaria hyödyntäen.

Digitaalisuudessa on se nasta juttu, että se pistää monesti rattaat liikkumaan. Kyllä, sen parissa on myös helppo viettää aikaa ja jättää tekemättä asioita, joita voisi tehdä ilman ruutuja tuijottamatta. Näin lähes koko työurani aikana toimistotyötä tehneenä tuli eräänä iltana mieleen, että voisin testata vertailun vuoksi, että paljonkos se oma tytär päivän aikana liikkuu (olen nähkääs ollut huomaavani, että liikehdintä on hivenen omaani aktiivisempaa). Tuumasta toiseen ja rykäisin maanantai aamun päiväkodin lelupäivän kunniaksi tyttärelleni taskuun Omronin askelmittarin ja itselleni toisen.

Päivän aikana mielessäni pyöri tyrmäävä lopputulos: isä tuhat askelta ja tytär vähintään kymmenen tuhatta. Onneksi päivä loppui vauhdikkaasti ja pääsin tutkailemaan lopputuloksia. Tytär oli sovitulla tavalla (okei pientä lahjontaa jouduin harrastamaan) pitänyt mittaria koko päivän ja itse tietysti kannoin urheasti mittaria ilman mitään bonuksia. Lukemat osoittivat oletettua kieltä, vaikkakin hieman vähemmän kuin oletin: isi noin 2500 askelta ja tytär noin 7000 askelta. Mainittakoon, että ulkona satoi testipäivänä vettä muikeiden helteiden jälkeen, joten kuka siinä nyt olisi halunnut erityisesti kirmata…

Vertailun vuoksi päätin testauttaa liikehdintää vielä toisena päivänä (kuva ylimpänä). Aurinko pisti selvästi lisää liikettä molempien niveliin, mutta suhde pysyi kuta kuinkin samana.

Summa summarum: On tämä koneen takana istuminen sitten aika epäfyysistä duunia. Löytyykö jostain sormien liikemittaria? Voiko sormien liikuttelusta saada pisteitä terveemmän elämän puolesta?

Tämä kirjoitus on alun perin ilmestynyt Gyllene Skorin blogissa